Presenter till honom

Bra tips

3 saker att tänka på när du ska ge bort en doft till killen

Kläder, skor och frisyrer i all ära – det finns faktiskt få saker som har egenskapen att ge så mycket karaktär åt en individ som just en parfym. Eftersom vi människor har ett mycket välutvecklat luktsinne faller det sig naturligt att vi snabbt förknippar en viss person med en viss doft. Detta gör förstås att vilken parfym vi väljer att spraya oss med spelar en ganska viktig roll i vilken bild andra får av oss, och säger ganska mycket om vilken bild vi vill att andra ska ha. Vill man framstå som en sportig och aktiv person är det en viss slags doft som gäller, men är man snarare elegant och proper till sin smak är det en annan. Oavsett vilken stil och dofttyp man tillhör kvarstår faktum: parfymer spelar en stor roll i vårt identitetsskapande, något som också gör dem till en så bra och uppskattad present. En god och personlig doft hamnar sällan kvarglömd på badrumshyllan utan används dag efter dag, till dess sista droppe är slut. För att lyckas med köpet av en parfym i present, läs här våra smarta tips och tricks!

 

1. Välj parfymen utifrån hans personlighet

En doft är väldigt bunden till vem man är som person, och kan faktiskt utgöra en större del av ens ”signum” än man kanske först tror. Därför är det viktigt att doft och personlighet stämmer så bra överens som möjligt – det ska helt enkelt kännas rätt och naturligt att spraya på sig sin doft, och inte som om man klädde ut sig eller upp sig. Tänk igenom vad han som ska få presenten har för typ av personlighetsdrag: är han en eldig och passionerad man, eller snarare en diskret och artig gentleman? I det första fallet passar en parfym med varma och kryddiga noter bäst, medan den sistnämnde snarare passar i eleganta dofter av distinkt karaktär. Försök att hitta en parfym som både anspelar på och framhäver de egenskaper som utgör just hans personlighet.

 

2. Tänk praktiskt – när ska doften användas och hur?

De som håller sig till en enda parfym, dag som kväll och år efter år, är lätt räknade. Idag har många män tvärtom flera olika varianter de alternerar mellan, beroende på tillfälle och humör. Därför är det en klok idé att komplettera hans doftgarderob med en flaska som fyller en funktion han dittills saknat – har han till exempel ingen specifik doft för festligare sammanhang, ta tillfället i akt och köp en lyxig kvällsparfym i present. Du kan också välja att ge honom en lättare eau de toilette-version av hans ständiga parfymfavorit, så att han har något att ta på sig de dagar som eau de parfum känns för tungt. Ett tredje sätt att tänka praktiskt kring doftpresenter är att ge honom ett set med olika produkter i samma parfym, som innehåller allt ifrån deodorant och body lotion till after shave. På så vis kan han själv välja hur intensivt han vill dofta, beroende på vilket tillfälle det gäller.

 

3. Smarta tips och tricks kring själva inköpet

När du väl har skaffat dig ett hum om vilken typ av doft och vilken slags produkt du vill köpa, återstår det som både är svårast och roligast: att faktiskt hitta själva parfymen. Här är det lätt att gå vilse i butiken, om man inte har förberett sig med några smarta strategier. För det första: var inte rädd för att be expediten om hjälp. Förklara vad du söker och precisera gärna prisklass, så hjälper han eller hon dig snabbt på rätt väg. För det andra: testa inte hur många olika parfymer som helst, eftersom du då riskerar att trötta ut luktsinnet och därmed förvrida den faktiska doften. Hittar du inte rätt på några försök, spraya hellre dina resterande alternativ på pappersremsor och ta med hem för att sniffa på vid ett senare tillfälle. Ett annat tips är att tänka på vilken årstid presenten ska ges bort, eftersom vår hud beter sig olika under olika delar av året. På sommaren är hyn mer oljig, vilket gör att tunga dofter lätt kan kännas övermäktiga. På vintern är huden snarare mer torr, så då passar lite rejälare parfymer desto bättre. Sist men inte minst, bara som en säkerhetsåtgärd: glöm inte att spara kvittot!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *