Presenter till honom

Bra tips

3 saker att tänka på när du ska ge bort ett klädesplagg till killen

Vi svenskar är och förblir ett moderiktigt folk. Det är ingen slump att många stora modehus, stylister, bloggare och andra tongivande fashionaktörer ser till att hålla koll på vad som händer uppe i Sverige – här finns ett helt eget kreativt språk och en stil som inte liknar någon annan. För ett otränat öga kan det kanske se ut som om de skandinaviska ländernas design mest består av svarta, grå och beige trasor kombinerade på olika sätt, men ingenting kunde vara mer felaktigt. Kläderna här uppe är kända för sin avskalade och stilrena look, som lyckas med att mixa klassiskt sval skönhet med coolt och modernt nytänkande. Några av våra största exporter är bland annat Acne, Dagmar och Back – märken som nått stora framgångar utomlands tack vare sin svenska ”air”. För att bidra till, vidareutveckla eller bara förstärka din pojkväns, brorsas eller pappas modemedvetenhet och stil: satsa på att ge bort ett klädesplagg i present. Här bjuder vi på tipsen på hur du bäst lyckas med just det.

 

1. Storleken räknas – gör efterforskningar och pricka in den rätta passformen på första försöket

När du ska köpa ett klädesplagg till någon annan är det lätt att bli bekväm, och på måfå köpa en storlek som ”ser ut att passa”. Visst går det att smyga ned kvittot i paketet ifall mottagaren skulle behöva byta, men hur kul är det? Bättre då att pricka precis rätt redan ifrån början, och njuta av de glada utropen om hur ditt plagg känns som klippt och skuret för honom. Metoden för att lyckas med detta stavas ”efterforskningar”. Ta helt enkelt en hemlig smygtitt i hans garderob, och snoka reda på vad han brukar ha för storlek på olika sorters plagg. T-shirts, skjortor och tröjor liknar ofta varandra men kan ändå kräva olika storlekar, beroende på hur bred, lång och muskulös han är på överkroppen. Vad gäller byxor är det viktigt att kolla både midjestorlek och längd, samt om de tycks vara stora eller små i storleken över baken.

 

2. Hur du hittar ett plagg som passar just hans stil, utan att kännas för självklart

Detta är en utmaning som presentköpare landet över sällan tar in i beräkningen. Man tänker att har pappa alltid randiga skjortor på sig, ja då är det klart att han blir glad över en randig skjorta! Man kan också inbilla sig att kusinen är en ”jeanskille”, och därför automatiskt utesluta allt vad manchesterbyxor och chinos heter. Här gäller det dock att tänka om! Det är ju tio gånger roligare att få en present man inte redan har fem exemplar av hemma i garderoben. Det du behöver göra är en mindre analys av hans stil: hur brukar han egentligen klä sig? Identifiera hans nyckelplagg, och hitta därefter på en liten twist som kan ses som en uppgraderad version av just det plagget. Till exempel: är det grå pullovers för hela slanten som gäller? Varför inte ge honom en rutig ärmlös sådan, som livar upp men ändå passar bra till hans vanliga vita skjortor? Eller så är det kanske sportiga vindjackor han brukar klä sig i. Köp då en fin anorak av sportigt snitt, men som ändå ger en klassiskt svenskt marin känsla. Garanterad succé!

 

3. Komplettera presenten med stilinspiration och modemod!

Kanske är det inte alla män där ute som är mogna för en drastisk stilförändring eller för att bli så frälsta att de startar en modeblogg. Låt gå – men de kan ändå få lite extra inspiration tillsammans med sitt nya presentplagg! Shoppar du second hand kan du till exempel komplettera din present med ett gäng accessoarer av olika slag, som hängslen, bälten, flugor och hattar. Annars kanske ett inspirerande modemagasin eller hemgjort collage kan duga? Oavsett vad du väljer kommer detta helt klart att sätta guldkant på presenten, och antagligen även ge mottagaren lust och mod att fortsätta utveckla sin stil! Ett riktigt smart knep, med andra ord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *